promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar kommandós, aki a náci Rommellel teázott
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Végre feltárul a titokzatos X-csapat története, a II. világháborúban fontos szerepet játszó egységé.

A II. világháború idején létezett egy titkos katonai egység, amely szinte kizárólag zsidó kommandósokból állt. Természetesen a szövetségesek oldalán harcoltak a nácik ellen, és fontos szerepet játszottak az 1944-es normandiai partraszállás előkészítésében is.

Az X Troop (vagyis X-csapat) nevű egységről a napokban jelent meg könyv, és ebből tudhatjuk, hogy az egyik meghatározó tagja a Hungarian Hunknak (az óriás magyarnak) becézett Lányi György – angol nevén George Lane – volt.

Zsidók az amerikai, a brit és az orosz hadseregben is harcoltak a hitleri Németország ellen, amely a koncentrációs táborok révén oly sok szenvedést okozott ennek a népnek. Az X Troop története a II. világháború legsötétebb időszakáig, 1942 nyaráig nyúlik vissza, amikor a német hadsereg még megállíthatatlannak tűnt.

Brit részről Winston Churchill miniszterelnök és Lord Mountbatten, az egyesített hadműveletek parancsnoka ekkor határozták el magukat egy zsidó menekültekből álló kommandó létrehozása mellett. Sokan közülük a koncentrációs táborokat is megjárták, és a nácik miatt a családtagjaikat is elveszítették.

Az MI5 készítette fel őket, és már előre közölték velük, hogy szemtől szemben fognak harcolni a németekkel, természetesen a legveszélyesebb körülmények között. Mindenki önként vállalta a részvételt, hiszen a cél Hitler megállítása volt.

„Alig vártuk, hogy megkezdhessük az öldöklést”

– jelentette ki elszántan Peter Terry, az egyik kommandós. Az X Troop nevet maga Churchill akasztotta rájuk, mondván, ismeretlen harcosoknak számítanak, ezért az ismeretlen mennyiségek X jelével kell jelölni őket.

A csapat számos veszélyes küldetésben vett részt, ott voltak a partraszállásnál, és egészen Németország szívéig eljutottak. A tagjai gyakran megsebesültek, de mindig visszatértek az egységhez, hogy a végsőkig folytassák a küzdelmet. A háború után a náci bűnösök felkutatásában is segédkeztek.

Lányi György a magyar olimpiai vízilabda csapat tagja volt, jó megjelenésű, szívós férfi. Hetekkel a D-nap előtt fogták el a németek Franciaországban, és egyenesen Erwin Rommel tábornagy elé vitték, akivel kedélyesen teázott is.

Sikerült megúsznia a kivégzést, ugyanis a Wehrmachtnak adták át, és hadifogolytáborba került. Ott részletesen beszámolt fogolytársainak Rommel főhadiszállásáról, a rádión továbbított információk segítségével pedig a szövetségeseknek sikerült kilőniük a tábornagy autóját.

Rommel sérülése nagyban hozzájárult a D-nap sikeréhez. Lányi György végül megúszta a háborút, sőt nem is olyan régen, 2010-ben hunyt el, 95 éves korában. Az életét Angliában és az USA-ban élte le.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás