promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fájnak a testrészeid ülés közben? Lehet, hogy nagyon egyszerű a megoldás
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha valaki hosszabb ideig egy irodai székben ül, előbb-utóbb nagy valószínűséggel derékfájás alakulhat ki nála, vagy akár a már meglévő hátproblémák is súlyosbodhatnak. Itt van öt egyszerű tipp, mikre figyelj oda, ha el akarod kerülni az állandó fájdalmakat!

Ha sokat ülsz egyhelyben, könnyen megfájdulhat a derekad vagy a hátad. Ennek legfőbb oka az, hogy

az ülés egy olyan statikus testtartás, amely által a hátunk, a vállunk, a karunk és a lábunk folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve, a hátizmokra és a gerincoszlopra pedig különösen nagy nyomás nehezedik.

Ha hosszú ideig ülünk egy székben, a legtöbb ember természetes hajlamot érez arra, hogy az asztal fölé görnyedjen vagy előre hajoljon, ez a testtartás azonban túlfeszítheti a gerinc szalagjait, és megterhelheti a gerinccsigolyákat, valamint a gerincoszlop környezetét.

Idővel a helytelen tartás károsíthatja a gerinc szerkezetét, és hozzájárulhat a hátfájáshoz, vagy akár súlyosbíthatja is azt.

Ez a legfontosabb lista, amit ellenőrizni kell, hogy a munkaterületünk a lehető legkényelmesebb legyen, és a legkevesebb stresszt okozza a gerincnek:

1. A könyök helyzete

Ülj le kényelmesen, a lehető legközelebb az asztalhoz úgy, hogy a felkarod párhuzamos legyen a gerincoszlopoddal. Helyezd a kezed a munkafelületére (pl. a számítógép billentyűzetére)? Ha a könyököd nincs 90 fokos szögben, állítsd magasabbra vagy alacsonyabbra az irodai székedet!

2. A comb helyzete

Ellenőrizd, hogy könnyen a combod alá tudod-e csúsztatni az ujjaidat az irodai szék elülső részén! Ha túl szoros, állítható lábtartóval kell kitámasztani a lábadat. Ha szokatlanul magas vagy, és több mint egy ujjnyi szélesség van a comb és a szék között, akkor meg kell emelni az íróasztalt vagy a munkafelületet, hogy meg tudd emelni a szék magasságát.

3. A derék

A fenekedet szorítsd a szék hátához. Miközben így teszel, érezned kell, hogy a szék tövében van egy kis görbület, amely azt a célt szolgálja, hogy idő közben ne tudj előre görnyedni a székben. Ez a deréktámasz az irodai székben elengedhetetlen ahhoz, hogy minél kisebb legyen a terhelés hátadon. Soha ne görnyedj előre az irodai székben, mivel ez különösen nagy megterhelést jelent a deréknak, különösen az ágyéki csigolyáknak

4. Nyugalmi szemmagasság

Csukd be a szemedet, miközben kényelmesen ülsz, a fejedet tartd előre. Lassan nyisd ki a szemed. A tekintetednek azonnal a számítógép képernyőjének a közepére kell irányulnia. Ha a számítógép képernyője magasabban vagy alacsonyabban van, mint a tekinteted, akkor fel kell emelned vagy le kell engedned a monitort, hogy csökkenteni tudd a nyomást a gerincoszlop felső részén.

5. A karfa

Állítsa be az irodai szék karfáját, méghozzá úgy, hogy a kartámasz csak egy picit emelje meg a vállakat. Az irodai szék karfájának használata fontos, hogy csökkentse a gerincoszlop felső részének és a vállaknak a terhelését, ráadásul a kartámasz használata közben kevésbé valószínű, hogy előre dőlsz a széken.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás