promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem várt mellékhatás lépett fel a Covid-19 vakcinák kapcsán, minden nőt érint a hír
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tünetekre két barátnő figyelt fel először az Egyesült Államokban, akik viszonylag korán kapták meg a koronavírus elleni védőoltásukat. Mindketten úgy döntöttek, feljegyzik, milyen tüneteket tapasztalnak az oltás beadatása után, azonban olyan mellékhatás lépett fel, amely nem szerepelt az ismert panaszok listáján.

Katharine Lee, aki egyébként a St. Louis-i Washingtoni Egyetem Közegészségügyi Tudományok Osztályának tudományos munkatársa is egyben, elárulta, hogy mindkettőjük tapasztalt egy szokatlan tünetet: 

nem sokkal az oltás után mindkét nőnek megjött a menstruációja, a vártnál korábban.

„Ez nem egy olyan tünet volt, ami rajta van a közismert mellékhatások listáján. Arra számítottam, hogy fájni fog a karom, esetleg lázam vagy fejfájásom lesz, ez azonban egy nem várt szimptóma volt.” 

– mondta el Lee.

A nő ezután – hogy megossza megfigyelését – megkereste Kate Clancy-t, aki a menstruációs ciklust tanulmányozza az Illinois-i Egyetemen.

Clancy a Twitteren feltette a kérdést női követőinek, hogy vajon mások is tapasztaltak-e efféle tüneteket. Rengeteg visszajelzés érkezett olyanoktól, akik hasonló furcsaságot vettek észre. A kommentelők közül többen is kiemelték, hogy a megszokottnál erősebb volt a vérzésük az oltás beadatása után.

„Ez arra késztetett bennünket, hogy vizsgálódni kezdjünk” 

– mondta Lee. 

Egyelőre nincs sok kutatás arról, hogy az oltás hogyan befolyásolja a menstruációt, a vakcinák azonban megterhelik az immunrendszert, erre a terhelésre pedig a menstruációs ciklus is reagálhat.

„Ha kiderül, hogy összefüggés van az oltások és a nők menstruációs ciklusának időzítése között, az nem azt jelenti, hogy baj van az oltásokkal, vagy veszélyesek lennének. Nagy valószínűséggel ez egy átmeneti mellékhatás lenne, és semmilyen hatást nem gyakorolna a termékenységre” 

– hangsúlyozta Lee, aki azt is hozzátette, ez annyiban lehet fontos információ a nők számára, hogy ennek tudatában nem lepődnének meg, ha szokatlan időpontban jelentkezik a vérzésük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás