promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
De hogyan lett a tojás a húsvét szimbóluma?
Borítókép:  HRISTO RUSEV / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miért lett a tojás húsvéti szimbólum? És egyáltalán miért piros a tojás? Elmondjuk, mi miért van.

Annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy ha húsvét, akkor tojás, ráadásul piros tojás, hogy talán fel sem merül bennünk az a kérdés, mindez hogyan és miért alakult ki. Most megpróbáljuk röviden elmagyárzni a hagyomány kialakulásának okait.

Kezdjük azzal, hogy a tojás jelkép. 

Az élet, az újjászületés, a termékenység, és a világegyetem archaikus jelképe.

A keresztény kultúrkörben a tojás Jézus feltámadását és az ember újjászületését szimbolizálja. A piros szín pedig az emberiségért kiontott vérét jelképezi. 

De hogyan lett a tojás a húsvét szimbóluma?

Régebben tojást sem lehetett enni a böjti tilalom ideje alatt, így mire eljöttek az ünnepek, nagyon sok maradt meg, gyűlt fel belőle. A rengeteg megmaradt tojást nemcsak elfogyasztották az emberek, de el is ajándékozták, s ha már ajándékozás, akkor a díszítés is vele járt.

A tojásfestés eredetéről több monda is ismert. Az legismertebb monda szerint egy asszony tojásokat szedett a színben, mikor fülébe jutott Krisztus feltámadásának híre. Mikor elmesélte a szomszédságnak, ők nem hittek neki, azt mondták:

úgy igaz, hogy Krisztus feltámadt, ahogy piros a tojás a kötődben. Erre az összes tojás megpirosodott.

A tojások eredetileg egyszínűek voltak, piros színüket növényi festőanyagoktól (pl. bíbortetű, vöröshagymahéj) kapták. A viasszal feliratozott és mintázott tojásdíszítés csak később jelent meg. A tulipánokkal, fenyőágakkal, rózsákkal díszített tojást hímes tojásnak nevezték el, innen ered magának az eljárásnak az elnevezése, a tojáshímzés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás