promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csoki vagy plüss: ne vegyél élő nyulat húsvétra!
Borítókép:  Wallpaper Cave
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Húsvét közeledtével a felelős nyúltartásra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert, míg a Szurkolók az állatkínzás ellen csapata arra kéri az embereket, hogy senki se vegyen ajándékba élő nyulat.

Szerkesztőségünk tagjai is azok táborát erősíti, akik nem támogatják az élő nyulak vásárlását húsvétkor; ugyanis sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy egy nyúl tartása nem program, hanem hatalmas felelősség. Ezeknek a nyusziknak a jelentős többsége az erdőben, az utcán, legrosszabb esetben a kukában kötnek ki, miután a gyermek megunta a babusgatását.

A Szurkolók az állatkínzás ellen csapata a Facebook-oldalukon kérnek mindenkit, hogy húsvéti ajándéknak inkább a csokiból vagy a plüssből készült nyuszikat részesítsük előnyben.

Persze vannak olyanok is, akiknek a húsvéti nyuszi nem olyan, mint a karácsonyfa; hogy pár hét után kidobják. Sokan vannak, akik megtartják, és élete végéig gondoskodnak róla. Ezért adott ki a Fővárosi Állat- és Növénykert egy közleményt, amiben a felelős nyúltartásra hívják fel a figyelmet. Az intézmény először is arra hívja fel a figyelmet, hogy

a nyúl nem játékszer, hanem élőlény, amely tartása felelősséggel jár.

A nyúltartás sok örömmel is jár, de egy felelős gazdanák mérlegelnie kell, hogy pontosan miért szeretne állatot tartani és meg kell fontolnia, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Egy nyúl akár egy évtizedig is élhet és már előre tudni kell, ki gondoskodik majd róla, ha a család például nyaralni megy. Jó, ha előzetesen mindenki rendelkezik az állattal kapcsolatos ismeretekkel is.

A gazda köteles az állat elhelyezéséről, táplálásáról, felügyeletéről, tisztán tartásáról, szükség esetén pedig a gyógykezeléséről is gondoskodni. Ezt az állatvédelmi törvény írja elő.

Mint írják, az állatkert nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme, hogy mindenki figyelmét igyekszik felhívni a felelős állattartásra és arra, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyuszi vagy bármilyen más állat megvásárlását. Az intézmény tanácsokkal segíti a felelős nyúltartást, amelyről az intézmény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A zoopedagógiai programkínálatában pedig olyan tanulmányi csoportoknak szóló foglalkozások szerepelnek, amelyek témája a házikedvencekkől való felelős törődés.

A tájékoztató szerint az állatkert évtizedek óta alternatív lehetőségeket is kínál azoknak, akik nem vásárolnak élő állatot, például a nyuszisimogatást, amely a járvány miatt szünetel, de az állatok jelképes örökbefogadására most is van lehetőség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás