promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ukrajna legfurcsább ünnepi hagyománya nem kedvez az arachnofóboknak
Borítókép:  Wikipédia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A díszes üveggömbök és girlandok mellett az ukránok harmattól csillogó pókhálókkal és pókokkal díszítik fel a karácsonyfát.

A karácsonyfák különös díszítése egy kelet-európai népmeséhez köthető. 

A történet egy szegény ám szorgalmas özvegyasszonyról szól, aki egy kis kunyhóban lakott a gyermekeivel. Egy nyári napon egy fenyőtoboz pottyant le a kunyhó aljába, amelyből egy fenyőcsemete nőtt ki. Az asszony gyermekei éveken át gondozták a kis fát, mígnem az egy hatalmas fenyőfává nőtt. A gyerekek szerették volna feldíszíteni, hogy legyen saját karácsonyfájuk, azonban olyan szegények voltak, hogy semmilyen díszt sem tudtak rá tenni. Szenteste szomorúan lefeküdtek le aludni. A legenda szerint a házban lévő pókok megsajnálták a családot, és gyönyörű pókhálókat sodortak a fára. Másnap, mikor a gyerekek felébredtek, meglátták a harmatos pókhálóval borított fát. Amikor kinyitották az ablakokat, az első napsugár megérintette a pókhálókat, amelyek arannyá és ezüstté változtak a reggeli verőfényben. A család ettől kezdve soha többé nem élt szegénységben.


Forrás: Country Living Magazine 

Ukrajnában sok család ma is pókháló alakú díszeket tesz a fára, az ukrán kultúrában ugyanis ez szerencsét és gazdagságot hoz nekik. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás