promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan támogassuk távolról az újdonsült szülőket az ünnepi időszakban?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus miatt a 2020-as ünnepi szezon egy kicsit másképp fog zajlani, mint ahogy azt megszokhattuk, az idén ugyanis valószínűleg sokan elhalasztják a családlátogatást, különösen, ha 60 év felettiek is vannak a rokonok között. Hogyan támogathatjuk távolról azokat a fiatalokat, akik egy újszülött kisbabával töltik otthon az ünnepeket?

Bár idén valószínűleg elmaradnak a hatalmas, családi összejövetelek, fontos, hogy a rokonok távolról támogathassák egymást. Az újdonsült kismamáknak és apukáknak különösen nagy szükségük van most a segítségre, hiszen egy újszülöttel nem mindig könnyű, ráadásul a társadalmi távolságtartás miatt a szülők a szokásosnál is nagyobb elszigeteltségben élnek. 

Bár a szocializáció rendkívül fontos a gyermek fejlődése szempontjából, ez nem jelenti azt, hogy egy újszülöttnek rengeteg látogatóra lenne szüksége, Alison Mehta, kaliforniai pszichiáter szerint ugyanis 

az újszülött csecsemők számára a legfontosabb szocializációt a szüleikkel való kapcsolat jelenti.

Ez azt jelenti, hogy a kezdeti időszakban a szülők és néhány közeli gondozó figyelme is elegendő. Ebben a szakaszban a babák nem igazán képesek komoly kölcsönhatásba lépni a külvilággal, ezért az otthonlét és a tágabb családdal való találkozás hiánya az ünnepek alatt nem fogja nagyban érinteni a fejlődésüket.

„A szülők számára ugyanakkor fontos, hogy állandó kapcsolatban legyenek a barátaikkal és a családtagjaikkal, nem egyedi eset ugyanis, hogy ők bármiféle járványhelyzet nélkül is magányosnak érzik magukat egy kisbabával”

– állítja Dr. Abisola Olulade, amerikai családterapeuta.

Az alváshiány és a csecsemő gondozásának hatalmas felelőssége mellett az újdonsült szülők gyakran túlterheltnek érzik magukat. Ráadásul az édesanya komoly hormonális változásokon megy keresztül, ami egyes esetekben szülés utáni depressziót eredményezhet.

Íme néhány tipp, hogyan tudunk távolról segíteni azoknak a szülőknek, akik egy újszülöttel töltik az ünnepeket.

1. Ne csak a babáról beszélgessünk velük!

A megfelelő érzelmi és szocializációs stimuláció érdekében fontos, hogy a szülőkkel ne csak a babáról beszélgessünk, hanem más, hétköznapi témákat is vegyünk elő bátran. Attól még, hogy kisbabájuk született, a szülők nem csak pisis pelenkákról és szoptatásról akarnak beszélgetni. Kérdezzük meg, mire van szükségük, és hogyan tehetjük könnyebbé számukra ezt az időt.

2. Ha van rá lehetőség, materiálisan is támogassuk őket!

Nem feltétlenül anyagi támogatásról van szó. Az is nagy segítség lehet például, ha főtt ételt viszünk nekik, ezzel is megspórolva számukra a főzést és az ezzel járó takarítást néhány étkezés erejéig. Ha ezt a kis időt egyikük alvásra tudja fordítani, már biztosan megérte.


Forrás: PixaBay

3. Elmarad a tejfakasztó és a bababuli?

Ha nem tudunk személyesen összegyűlni a szeretteinkkel – ahelyett, hogy egyszerűen kihagynánk a kisbaba bemutatását és a közös ünneplést –, érdemes megfontolni, hogy online ünnepeljünk a barátainkkal és a családdal. Ha például a nagyszülők is szeretnék látni a legfiatalabb jövevényt, mutassuk be nekik webkamerán keresztül a picit, az örömük biztosan a szülőket is feldobja.

4. Segítünk megőrizni nekik az ünnepi hangulatot!

A szülők csalódottnak érezhetik magukat, hogy bizonyos hagyományok, például a nagy családi összejövetel vagy az ünnepi fényekkel kivilágított városi séta idén több okból is elamardnak.

„Az ünnepi hangulat megőrzése érdekében azonban akár új karácsonyi, családi hagyományt is indíthatnak. Például készíttethetnek a házukban profi, karácsonyi fotósorozatot. Vagy ahol már több kisgyerek is van, ott a kicsik készíthetnek kézműves ünnepi dekorációt"

– javasolja Marcie Beigel, New York-i viselkedéselemző doktornő.


Forrás: PixaBay

5. Ünnepeljünk együtt virtuálisan! Vagy ne. 

Érdemes megfontolni, hogy a Zoom vagy a FaceTime segítségével együtt vacsorázzunk szeretteinkkel, de sütni és főzni is lehet közösen, webkamerán keresztül. Éreztessük a fiatal párral, hogy nincsenek kirekesztve az ünneplésből. 

Abban az esetben viszont, ha a pár nem szeretne közösen ünnepelni, akkor ne erőltessük. Ha elmarad a partira vagy egy családi összejövetelre való hosszas készülődés, az adott esetben még áldás is lehet az újdonsült szülők számára, akik így kimaradnak az ünnepi rohanásból és stresszből. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás