promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt buddhista tanítás, amely segíthet átvészelni a karantént
Borítókép:  MLADEN ANTONOV / AFP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány házi karanténba kényszerít minket. Szorongást, feszültséget, stressz jeleit vehetjük észre magunkon. Mutatunk néhány buddhista tanítást, amely segíthet.

Az elmúlt években a buddhizmus, illetve ennek az ázsia vallásnak a hétköznapi életben is alkalmazható tanai egyre inkább elterjedtek. Ázsián túl, több nyugat-európai ország társadalmi, politikai színterén is bekúszott. Akadnak olyan buddhista tanok, amelyek a koronavírus-járvány idején segíthetnek az embernek átvészelni a feszültséggel, szorongással teli időszakot. Ezekből, az élet mindennapjaira ható tanításokból szemezgetett a Good.is.

Tehát most jöjjön öt olyan tanítás, amelyen érdemes elgondolkodni:

  • A félelem elfogadása: triviálisnak tűnő gondolat, mégis fontos. Ahogy a halál, a betegség, úgy a szerelem, szeretet, boldogság is szervesen jelen van életünkben. Amennyiben ezt nyugtázzuk, könnyebben megértjük azt is, hogy nem érdemes arzon gondolkodni, minek, hogyan kéne lennie. Hiszen ezzel felesleges szenvedést, stresszt okozunk önmagunknak.
  • Éberség (mindfulness) és meditáció gyakorlása: az éberség gyakorlása segít a testtudat fejlesztésében, ezáltal abban is, hogy fizikai beavatkozás nélkül képesek legyünk megélni hirtelen fizikai impulzusokat, például a viszketést. Felismerjük, megfigyeljük, elengedjük anélkül, hogy késztetést éreznénk a hirtelen vakaródzásra. Ez a fajta éberség segíthet abban, hogy ne nyúljunk folyton az arcunkhoz, ami járvány idején kiemelten fontos. A meditáció inkább a befele figyelésra sarkall, és segít felismerni és elfogadni olyan érzéseket, mint a szorongás, félelem és bizonytalanság.
  • Együttérzés gyakorlása: a buddhizmus szerint fontos a „négy mérhetetlen” tényező: az együttérzés, az öröm, az egyenlőség és a szerető kedvesség. Buddhisták szerint ez a négyes helyettesíteni tudja az elme szorongó és félelemmel telt állapotát, ami kiegyensúlyozottabb hétköznapokat eredményez.
  • Megérthetjük összekapcsolódásainkat: az összekapcsolódás több mint az, hogy valaki kapcsolódik a társadalomhoz vagy egy másik emberhez. Ez ugyanis az egyén szintjére teszi a hangsúlyt. A túlélésünk egymástól függ, az egymás iránt tanúsított felelősségérzettől: ne csak magunk miatt mossunk rendszeresen kezet, de azért is, mert ezáltal csökkentjük a lehetőségét annak, hogy megfertőzünk valaki mást. Felelősséget vállalunk nem csak magunkért, de másokért, a társadalomért is. Akár azt is mondhatnánk: minden mindennel összefügg. S ez nagyobb volumen, mint az „én”.
  • Használd ezt az időt arra, hogy reflektálj önmagadra, megértsd saját viselkedésedet: a cselekedeteid, érzéseid mögött meghúzódó érzelmi, múltban tanult minták húzódnak. Jó alkalom a mostani időszak arra, hogy a csalódottságot motivációvá formáld. Megtanulhatsz örülni az apró dolgoknak és élvezni a semmittevést is.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás