promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az első Trabant ma 65 éve gurult le a futószalagról
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legendás Trabant ma ünnepli a 65. születésnapját.

Biztosan mindenki ismeri az Exotic 1989-ben kiadott gigaslágerét, a „Trabant” című dalt, aminek a refrénje így szólt:

„Trabanton szállni élvezet
Gyorsabban száll, mint a képzelet
Döcög és pöfög, hú de kafa
Az orrod alá dörgölő kis pofa”.

Egy tárgy akkor válik igazán ikonikussá, mikor a popkultúrában is megemlékeznek róla, megörökítik azt az utókornak. Az Exotic szerzeménye is bizonyítja, hogy a Trabant valóban különleges volt. A magyarok egyik kedvenc autójáról van szó, amin milliók tanultak meg vezetni, és több évtizedik úgy dédelgették az emberek ezeket a kocsikat, mintha egy igazi kincsről volna szó – mivel sokak számára az is volt.

Pontosan 65 évvel ezelőtt, 1957. november 7-én gurult le Kelet-Németországban a futószalagról az első Trabant, és ezzel a VEB Sachsenrig gyártásában megszületett egy legendás jármű. 1957 és 1991 között több, mint 3 millió darabot gyártottak belőle, Magyarországon is nagyon népszerű volt. A neve azt jelenti, hogy útitárs, követő – illett hozzá, hiszen számtalan embernek valóban igazi útitársa volt ez a szívós kis járgány.

A Trabant 601-es modellje volt a legnépszerűbb, a magyarok is imádták, dédelgették és különböző színekre festették, hogy azzal is különlegesebbé tegyék a sajátjukat.

A Trabant még most is egy olyan autó, ami sokaknak mondhatni a szíve csücske, hiszen több generáció számára is meghatározó élmény volt egy ilyet vezetni, és érezni általa a szabadság mézédes ízét. Manapság már ritkán láthatunk Trabantot (ennek megvannak az okai), de még így is van egy hűséges réteg, akik nem hagyják elveszni a köztudatból ezt a kocsicsodát.

Nézd meg galériánkat a legendás Trabantról, ami először 1957. november 7-én, napra pontosan 65 évvel ezelőtt gurult le a futószalagról:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás