promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
154 éve született Marie Curie: a zseniális fizikus, akit a kíváncsisága vitt a sírba – galéria
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden idők egyik legnagyobb tudományos uttörője, Marie Curie ma 154 évvel ezelőtt született.

Marie Curie 1867. november 7-én született Varsóban, és már fiatalon tombolt benne a tudásvágy, de nem vették fel az egyetemre, mert nő volt, és lengyel. Később el tudta kezdeni a tanulmányait Párizsban, és matematikát, fizikát, illetve kémiát tanult. 1894-ben már két diplomája volt, és megismerkedett jövendőbeli férjével, Pierre Curie-vel, akivel azonos volt a tudományos érdeklődési körük – egy évvel később összeházasodtak, később pedig két gyermekük született.

1903-ban Marie Curie volt az első nő Franciaországban, aki megkapta a doktori címet, ráadásul abban az évben fizikai Nobel-díjjal is jutalmazták, amit a férjével, illetve a professzorával, Henri Becquerellel közösen nyertek meg a radioaktív sugárzás kutatása miatt – Marie Curie szintén első nőként részesült ebben az elismerésben.

1906-ban Pierre Curie meghalt egy balesetben, Marie Curie pedig keserű és szomorú lett a halála után, de nem hagyta abba a munkát. 1911-ben kémiai Nobel-díjat is kapott a rádium és polónium felfedezésért. Akkor még senki sem tudta, hogy a radioaktivitás mennyire veszélyes, így Marie Curie halálát ez okozta 1934. július 4-én.

Nézd meg galériánkat a ma 154 évvel ezelőtt született Marie Curie-ről:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás