promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lajka kutya 64 évvel ezelőtt hódította meg a világűrt, de csak pár óráig maradt életben – képek
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pontosan 64 éve a szovjet Lajka kutya volt az első állat a világűrben, ezzel pedig örökre beírta magát a világtörténelembe – még úgy is, hogy a szovjetek kegyetlenül a halálba küldték.

1957. november 3-án indították Föld körüli pályára Bajkonurból a Szputnyik–2 műholdat, fedélzetén Lajkával, a moszkvai kóborkutyával, aminek az volt a feladata, hogy megmutassa az emberiségnek, hogy egy élő szervezet képes-e túlélni egy űrstartot, illetve a súlytalanság körülményeit.

Lajka hosszú ideig tartó tréningen vett részt, ahol hozzászoktatták a szűk kabinhoz és a zajokhoz, illetve centrifugateszteknek vetették alá – az eb ezek közül az apró helyet bírta legkevésbé, hiszen csak ülni, állni és feküdni tudott, megfordulni nem.

A tudósok egyáltalán nem számoltak azzal, hogy a világ első űrutazó állatát, Lajkát vissza is kéne hozni a Földre, így kegyetlenül a halálába küldték 64 évvel ezelőtt – az eb mindössze 7 órán keresztül tudott életben maradni a világűrben, ugyanis az egyik műszer elromlása miatt 40 fokosra melegedett a kabinja, és ezt már nem bírta a szervezete a felszállás miatt kialakult stressz után.

A Szputnyik–2 az elhunyt Lajkával a fedélzetén összesen 162 napig keringett a bolygó körül, majd 1958. április 14-én megsemmisült a légkörben.

Íme galériánk Lajkáról, akit csúnyán feláldoztak a tudomány oltárán:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás