promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezen a napon tetőzött a 1956-os forradalom – fotók
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagy Imre november 1-jén kihirdette Magyarország semlegességét, valamint azt, hogy kilépünk a Varsói Szerződésből.

1956. november 1-jén A magyar reptereket a szovjet haderők lezárták. A Nagy-kabinet megtiltotta a magyar honvédségnek az ellenállást. Teljes harckészültségbe helyezték a jugoszláv hadsereget, melynek felvonultatása megkezdődött a magyar határ mentén.

A külügyminiszteri posztot aznap átvevő Nagy Imre miniszterelnök kormányának néhány tagjával fogadta Jurij Andropovot, a Szovjetunió budapesti nagykövetét, és követelte az újonnan Magyarországra érkezett szovjet csapatok azonnali kivonását. Deklarálta, hogy országunk kilép a Varsói Szerződésből és semlegessé válik.

A következő nap harcok gyakorlatilag országszerte befejeződtek.

A rádióban a következőket mondták be:

„…október 31-én és november 1-jén sajnálatos módon újabb szovjet egységek lépték át a magyar határt. A magyar kormány minden tőle telhető erőfeszítést megtett, hogy elérje a csapatok visszarendelését, lépései azonban hiábavalónak bizonyultak, sőt a szovjet csapatok tovább folytatták előnyomulásukat, egyes egységek pedig Budapest körül vonultak fel. Mindennek következtében a magyar kormány 1956. november 1-jén felmondta a Varsói Szerződést.”

A forradalom sorsát a szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4-én.

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás