promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki most a Fort Boyard, a tengeri erőd – képek
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Franciaország nyugati partjánál található a tengeri erőd, ami börtönként is üzemelt, illetve televíziós játék helyszíne is volt már – nézd meg, hogy néz ki most a Fort Boyardként emlegetett hely!

Az erődöt Napóleon uralkodása alatt, 1801-ben kezdték el építeni, hogy megvédjék a partot a külföldi, különösen a brit haditengerészeti erők esetleges invázióitól. Abban az időben az ágyúk korlátozott hatótávolsággal rendelkeztek, és a francia Aix és Oléron szigetek közötti távolság túl nagy volt ahhoz, hogy megakadályozzák a behatolást.

A homokkő alapok építésével kapcsolatos nehézségek miatt a projekt 1809-ben megszakadt.

Csak 1837-ben, Lajos Fülöp király uralkodása alatt folytatódott újra, amikor a feszültségek ismét felerősödtek Franciaország és Nagy-Britannia között. Az erőd végül 1857-ben készült el.

Ekkora már azonban az ágyúk hatótávolsága jelentősen megnőtt, így az erőd feleslegessé vált.

Később börtönként használták pár évig, majd végleg elhagyták.

1967-ig nem is használták, majd a maradványai között forgatták a Kalandorok című filmet. Később 1989-ben a Fort Boyard nevű televíziós játék kedvéért felújították a romos erődöt.

A 2000-es évek elején a TV2 megbízásából még magyar stáb is forgatott a helyszínen, a showműsort Vízy András, Bárdy György és Demcsák Zsuzsa vezette, ami hasonló címmel futott, mint a francia játék.

Nézd meg te is az erődről készült képsorozatunkat!

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás