promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarul szóltak be Harrison Ford-nak, evés közben zavarták meg a világsztárt - azóta is ezt emlegetik Amerikában
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem várt helyről érkezett a magyar káromkodás.

A külföldi filmek tele vannak magyar vonatkozással, magyar nevű szereplőkkel, és magyar megszólalásokkal. Nem is olyan régen visszaemlékeztünk a Szívek szállodája azon epizódjára, amiben a hotel igazgatója felettébb bosszantó szitokszóval illette a magyarokat.

Bár nem kevésbé híres ez a sorozat, mint a Szárnyas fejvadász, valószínűleg többen ismerik Ridley Scott filmjének azon jelenetét, amiben a Harrison Ford által alakított Rick Deckard békésen eszik, mikor megjelenik mögötte Gaff, a rendőr, és a következő szavakkal ösztökéli arra, hogy menjen vele Bryant kapitányhoz:

„Monsieur, azonnal kövessen engem, bitte! ... Lóf*szt! Nehogy már! Te vagy a blade, blade runner”

Hogy mi ebben a különleges? Az, hogy a második mondat teljes egészében magyarul hangzik el; és ez nem véletlen. A Gaff rendőrt alakító Edward James Olmos-nak ugyanis magyar felmenői vannak,

akik Magyarországról vándoroltak ki Mexikóba.

Eredetileg a sem a magyar szitokszó, sem a magyar mondat nem szerepelt a forgatókönyvben, de mikor Olmos a szerepre készült, úgy döntött, hogy a világ egyik legnehezebb nyelvét is beleszövi a filmbeli keveréknyelvbe.

Ezt a kis érdekességet persze csak az tudhatja, aki eredeti nyelven is látta a Szárnyas fejvadász-t, hiszen a szinkronos változatban senkinek sem tűnik fel, hogy ez a mondat magyarul szerepel a filmben.


Sokan azt hiszik egyébként, hogy Harrison Ford egy másik híres filmjében is van magyar megszólalás, de ez csak részben igaz. Steven Spielberg filmjei után elkészült Az ifjú Indiana Jones kalandjai című sorozat, amiben elhangzik egy ilyen párbeszéd:

„ - Vicky Prentiss: De magyarul nem beszél?!

- Az ifjú Indy: Dehogynem!”

Szóval valóban van magyar vonatkozás egy Indiana Jones-ban, azonban ebben a sorozatban nem Harrison Ford játssza a híres régészprofesszort, hanem Sean Patrick Flanery.

Ford 2016-ban volt itt Magyarországon, mikor a Szárnyas fejvadász 2049-et forgatták. A világsztár akkor több étteremben és egy kerékpárboltban is megfordult, sokakkal fotózkodott, sőt néhol még kávét is főzött a dolgozóknak. Akkor készült a Mokkában egy beszélgetés a színész jól ismert magyarhangjával, Csernák Jánossal, aki természetesen a közelgő Indiana Jones és a sors tárcsájában is szinkronizálja őt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás