promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: 17 szörnyű és fura magyar szó, amelytől hangosan fogsz nevetni! Tudod-e, mit jelentenek?
Borítókép:  Youtube / Magyar népmesék
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szavak, amelyek ugyan léteztek, de száz éve biztos, hogy szinte senki nem használta őket. A nyelv egyszerűen nem fogadta be. A magyarok 99%-a nem is érti már ezeket.

A 18. század végén a nyelvújító mozgalom célul tűzte ki, hogy megteremti az önálló irodalmi magyar nyelvet, amely képes bármit kifejezni, és nem kell állandóan idegenből kölcsönöznie, merthogy úgy vallották, hogy minden nemzet csak a maga nyelvén lehet tudós. A mozgalom egyik vezéralakja Kazinczy Ferenc volt, aki elsősorban a szókincs bővítésével és új stílus kialakításával szerette volna ezt elérni. 1811-ben kiadta a Tövisek és virágok című művet, ami elindította a nyelvújítási harcot.

Bár mozgalmukat végül siker koronázta, a nagy szóalkotási kedv elképesztő szavakat is megpróbált átültetni a közbeszédbe. Rengeteg olyan kifejezés született ekkor, amelyeket egyszerűen képtelen volt befogadni a nyelv. Ezekből hoztunk most 17 olyat, amelyeken 2021-ből visszatekintve már tényleg csak mosolygunk,

de ne felejtsük el, ők szinte a nulláról kezdték, alkotni és bűvészkedni kéynszerültek, hogy kitöltsék az űrt, hiszen a világ elment mellettünk, mi pedig nem alkottunk magunknak szavakat az új jelenségekre.

Korábbi kvízünkben már foglalkoztunk a mozgalom nagy kilengéseivel, az itt felsorolt szavakhoz számtalan mítosz is társul, sok ezek közül inkább azért született, hogy a nyelvújítók nagy törekvéseit kifigurázza.

Kvízre fel! 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás