promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A hat ujjal született Ady, akit valójában Andrásnak hívtak
Borítókép:  A képen balra Babits Mihály, jobbra Ady Endre látható. Forrás: Wikipédia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Napra pontosan száz évvel ezelőtt, nagy kínok közepette halt meg az egyik legnagyobb magyar költő. Hivatalosan nem volt gyermeke, nem hivatalosan Léda szült neki egy kislányt, aki még édesanyja hasában meghalt. Számtalan fizikai defektusa, káros szenvedélye volt, emellett az alkohol, a cigaretta és a szex rabjaként élt. 

Ma száz éve hunyt el Ady Endre költő, író, a magyar politikai újságírás egyik lánglelkű alakja. A Könyvesblog remek gyűjtést készített az alakját övező tíz legérdekesebb dologról.

Először is, akit mi Endreként ismerünk valójában Ady András Endreként látta meg a napvilágot.

Mindkét kezén hat ujjal született. A „felesleges” ujjakat a bába cérnával elszorította, így csak hegek maradtak utánuk, eltűntek. Születésekor mindkét füle le volt nőve, s a látásával is gondok voltak, emiatt gyerekkorától kezdve a papírlaphoz közel hajolva tudott csak olvasni. Fizikumáról még annyit, hogy gyenge, vézna lábai voltak, illetve bütykös volt, ami a járására is kihatással volt. Speciális cipőt kellett hordania. A lábai miatt nem készültek róla állítólag egész alakos fotók.

Hétévesen írt először verset – öccse tetteit gúnyolta ki benne –, tizenéves korától már rendszeresen alkotott.

Kamaszkorától fokozottan érdekelte a szex és a szexualitás, egy idő után olyan hevességgel vágyott a női testre, hogy orvoshoz kellett fordulnia. Ezt akár szexmániának is nevezhetnénk. „Egy nagy tőgyű szerb leány” volt az első szexuális kalandjának valós szereplője, de ahogy Heléna, első csókom című versében írja, komoly traumával járt a pásztoróra.

Hát ivás vagy írás volt-e az este, Bandikám?

Alkoholfüggősége köztudott volt, sokszor kikarikírozták. Több ízben is mesélt róla, hogy már gyerekkorában is adtak neki időnként bort, rongyba áztatott pálinkát. Már gyerekként berúgott egy esküvőn. Ahogy a Könyvesblog írja, az anekdoták szerint az édesanyja éppen ezért úgy nyitott be hozzá reggelenként, hogy: „Hát ivás vagy írás volt-e az este, Bandikám?” Öccse viszont egy visszaemlékezésében azt írta, soha nem írt részegen. A nagy mértékű alkoholfogyasztás miatt a költő szíve és mája is súlyosan károsodott.

Nem csak ez az egy káros szenvedélye volt, gyárkéményként füstölt. Egy nap alatt 70-140 szál cigarettát is elszívott, ami ma 5-6 doboz cigit jelent. Az álmatlansága miatt altatót is kellett szednie, így gyógyszerfüggő lett, emellett ideggyengeséggel is küzdött. A vérbajt egy Novák Mária nevű énekesnőtől kapta el 1902-ben. Mihályi Rozália csókja című novellájában mesél a fájdalomról, s később több versében is.

Hivatalosan nem tudni, hogy lett volna gyermeke Ady Endrének. Brüll Adéltól, vagyis Lédától 1907-ben született egy kislánya, aki még édesanyja hasában meghalt. Annyi bizonyos, hogy Léda a terhesség alatt végig dohányzott. Alátámasztja a feltételezést, miszerint Ady gyermeke volt a kislány, hogy neki is hat ujja volt. Állítólag 1917-ben egy csucsai mosónőtől született fia, Csucsai Péter néven, de erre semmi kézzelfogható bizonyíték sincs.

A vérbaj mellett az utolsó heteiben folyamatosan magas láza volt, tüdőgyulladással is küzdött. 1919. január 27-én a budapesti Liget Szanatóriumban hunyt el nagy fájdalmak közepette. Mindössze negyvenegy éves volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás