promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy rendkívül bizarr lény a tudósokat is zavarba hozta, azt sem tudják eldönteni, pontosan mi lehet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevés lény okozott még ennyi fejtörést a kutatóknak.

Kevés csodálatosabb dolog akad a világban a természetnél. A különféle élőlények megszámlálhatatlanul sokféle alakban és formában fordulnak elő a Földön, olyan változatosságot mutatva, amely még a korlátlannak hitt emberi elmét is túlszárnyalja. A biológusok régóta működő és jól bevált rendszer szerint igyekeznek besorolni az egyes fajokat, azonban néha még ők is meglepődnek, amikor olyan lényre bukkannak, amely feladja nekik a leckét.

Nem csupán napjainkban, de az ősi földtörténeti korokban is rengeteg különös állat és növényfaj létezett. Egy dolog azonban közös szinte valamennyiben: ha kellő mennyiségű lelet áll a tudósok rendelkezésére, akkor mindig gond nélkül be tudják sorolni őket a megfelelő csoportba. Egy ismert kivétel akad csupán, a Tully-szörny néven emlegetett és 1958-ban felfedezett, rendkívül bizarr külsejű lény.

A közben eltelt évtizedek során már közel 1200 lelete vált ismertté ennek a 300 millió évvel ezelőtt létezett különös lénynek, de még mindig nem tudtak rájönni arra, hogy gerinces, vagy gerinctelen élőlény lehetett.

Testfelépítése kapcsán a bizarr, még enyhez kifejezés. A karcsú, 35 centiméter hosszú torpedószerű test fej felőli végéről egy hosszú, ormányra hasonlító szelvényezett nyúlvány nyúlt előre, aminek a végén egy éles fogakkal teli, rákolló szerű képződmény volt. Szemei a test két oldalán található, 180 fokban álló, rövid és merev nyélen ültek. Minden bizonnyal ragadozó volt, de ennél többet eddig nem sikerült megtudni róla.

A Live Science számolt be róla, hogy Mikami Tomojuki, a Tokiói Egyetem paleontológusa csapata segítségével 3D-s lézerszkennelési és mikro-CT eljárásokkal 150 Tully-szörny fosszíliát vizsgált meg. A vizsgálat kimutatta, hogy a lény fejrésze szelvényekre osztott volt, aminek alapján szerinte egyértelműen a gerinctelenek közé kell sorolni.

A Milwaukee egyetem professzorát, Victoria McCoyt viszont nem győzte meg az új tanulmány. Üdvözölte az új kutatást, ami szerinte is segítheti a rejtélyes lény jobb megértését, de szerinte nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni és továbbra is védhetőnek gondolja a gerincesek közé való besorolást.

Lehetséges, hogy soha nem fogják tudni véglegesen lezárni ezt a tudományos vitát, de egy dolog biztos. Ennél furcsább külsejű lényt még nem találtak a Földön és ezen semmit sem változtat az a tény, hogy gerinces, vagy gerinctelen fajról volt szó. Bármilyen tudományos-fantasztikus filmben megállná a helyét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás