promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a bizonyíték? Egy titkos gödörben rejtőzött az egyiptomi piramisok titka, ők építhették a monumentális alkotásokat
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy felfedezés, ami segít megérteni, hogyan építették a piramisokat.

Az egyiptomi piramisokkal kapcsolatban számtalan legenda él a mindennapokban a közbeszédben, az építés körülményeire nagyon sokaknak az a válasz, hogy bizony földönkívüliek tevékenységét kellene sejtetnünk a munka mögött. Ám a szakértők nagyon sokszor rácáfolnak ezekra, az első blikkre meglehetősen könnyen hihető magyarázatokra. Miközben számtalan összeesküvés-elmélet kering a világ elgikonikusabb épületeiről, eközben a tudomány már nagyon sok felfedezést tett arra vonatkozóan, hogy mi lehet az igazság, vagy legalábbis az a magyarázat, amelyet nagyon sok bizonyíték tud megtámogatni.

Az IFLScience tudományos-ismeretterjesztő magazin számolt be róla, hogy a tömbök, az építőelemek mozgatásának milyen módja lehetett, milyne eszközökkel szállíthatták, mozgathatták ezeket az ókori egyiptomiak. A szakértők a sivatagban találtak olyan lépcsőféléket, amelyek segíthették az óriási kőtömbök mozgatását.

A bizonyítékokat Hatnubban találták egy régi alabástrombányában, ahonnan a régi szibrok és csarnokok megmunkálásához vitték az alabástromot a bányából, a termelés csúcsidőszaka pedig épen egybeesik a gízai nagy piramis (Hufu-piramis) építésével. A bányabeli rendszer felfedezése is bizonyíték arra, hogy Hufu idejében az ókori egyiptomiak tudták, hogyan kell hatalmas kőtömböket mozgatni nagyon meredek lejtőkön.

A tudomány korábbi felfedezései pedig arra is választ adtak, hogy víz locsolásával csökkentették a fékező erőt a súrlódási pontokon, amikor a szánokon húzták az óriási kőtömböket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás