promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes hálózatra bukkantak, úgy tűnik, hogy a növények a hátunk mögött kommunikálnak egymással
Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gombák a „konspiráció” mozgatórugói.

A gombák rejtélyes élőlények, sokan még azt sem tudják róluk, hogy nem a növények közé soroljuk őket, hanem önálló országot alkotnak, és sok mindenben hasonlítanak az állatokhoz is. A telepes felépítésű élőlények mintegy egymilliárd éve váltak el a Föld többi teremtményétől, azóta járnak be önálló fejlődési pályát.

Egy friss kutatás nemcsak érdekes, de rendkívül megdöbbentő tulajdonságukra derített fényt, mégpedig arra, hogy a gombák feltehetőleg olyan hálózatokat alkotnak, amelyek egész erdőségeket kapcsolnak össze a mélyben.

Ijesztő belegondolni, hogy a mozdulatlannak tartották gombák és fák, bokrok valójában folyamatos kommunikációban vannak egymással, összehangoltan cselekszenek, de lényegében tényleg erről van szó.

A világháló (world-wide web) mintájára a sajtó által máris „wood-wide web” néven emlegetett rendszer (a wood magyarul fát, erdőt jelent) csak a közelmúltban került a kutatók látókörébe. Azt már eddig is tudtuk, hogy a szomszédos fák kommunikálnak egymással, sőt támogatják, akár táplálják is egymást, most azonban egy sokkal kiterjedtebb szisztéma létezésére derült fény.

Amerikai és kanadai biológusok szerint a gombák és a fák együttműködő, szimbiotikus hálózatot alkotnak, vízzel és nitrogénnel látnak el más növényeket, miközben folyamatosan figyelmeztetik egymást, ha például ragadozó rovarok, vagy más veszélyes ellenségek bukkannak fel.

Kísérleteket is végeztek olyan módon, hogy cserepes növényeknél szándékoltan megakadályozták a gyökerek és gombák összefonódását, vagyis tudatosan megakadályozták a növény hozzáférését a gombák hálózatához, ami többnyire károsan hatott a növények fejlődésére. További vizsgálatokra van szükség azonban annak eldöntéséhez, hogy a „wood-wide web” valóban létezik-e, és nemcsak a mi fantáziánk alkotta meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás