promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes hangfelvétel készült a Marson, ezt eddig szinte csak a Perseverance marsjáró hallhatta
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egészen elképesztő jelenség hangját sikerült rögzítenie a Perseverance marsjárónak.

A világűr azóta érdekli az emberiséget, mióta először feltekintettünk az éjszakai égboltra, és láttuk, hogy milyen sok „tábortűz” van fent. Persze azóta már tudjuk, hogy csillagokról van szó, mi pedig a Nap körül keringünk több más bolygó társaságában – a NASA pedig azon van, hogy minél jobban megismerjük a szomszédainkat, így most leginkább a Mars élvezi a tudósok kiemelt figyelmét, hiszen sokan nem tartják kizártnak, hogy egyszer ez lesz az új otthonunk.

A Perseverance marsjáró tavaly februárban érkezett meg a vörös bolygóra, és azóta is bőszen dolgozik azon, hogy minél többet megtudjunk a Marsról. Már eddig is egészen elképesztő információkkal szolgált az eszköz, de most olyan hangfelvételt készített, ami bizonyos szempontból bámulatos, bizonyos szempontból pedig kimondottan hátborzongató – ezt mindenki eldöntheti magának.

Éppen egy ősi, kiszáradt tónál vizsgálódott a Marson a Perseverance, mikor közvetlenül felette elhaladt egy, a vörös bolygón hétköznapinak nevezhető, de még így is elképesztő jelenségnek számító porördög, amit ugyan már sokszor láttak, de még egyszer sem hallottak a kutatók – egészen idáig, ugyanis a marsjárónak éppen bekapcsolva volt a mikrofonja, így most először sikerült rögzítenie egy marsi porördög zaját.

Ez a még 2021. szeptember 27-én készült felvétel természetesen hatalmas jelentőséggel bír, hiszen rengeteg fontos adattal szolgál, arról nem is beszélve, hogy ennek köszönhetően szinte úgy érezhetjük, hogy mi is ott vagyunk a Marson, és csodáljuk a helyi környezetet, annak minden porördögével együtt – nem csoda, hogy a tudósokat is felvillanyozta a különleges hang, amit most szerencsére bárki meghallgathat:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás