promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Állatokat is mumifikáltak az ókori egyiptomiak, horrorisztikus a látvány
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Annak idején Egyiptomban nemcsak embereket „tartósítottak”, hanem különféle állatokat is.

Ha valaki Egyiptomra gondol, akkor minden bizonnyal egyből a piramisok, illetve természetesen a múmiák jutnak eszünkbe, hiszen talán ezek az ország legjellegzetesebb ismérvei. Abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy a mumifikálás mennyire „furcsa” módszer volt a holttestek tartósítására – bár tény, hogy bevált, hiszen évezredekkel később is meglepően jó állapotban vannak egyes maradványok.

Az ókori Egyiptomra jellemző mumifikálás először csak a fáraókat illette meg, majd később mások is részesülhettek ebben a bizonyos szempontból egészen megtisztelő eljárásban. Azért találták ki ezt, mert akkoriban úgy hitték az emberek, hogy a lélek néha-néha visszatér a testbe, ezért meg kellett őrizni annak állapotát, amennyire csak lehetett, hogy ismét otthonra találjon.

A mumifikálás során a testből a szív és az aorta kivételével szinte minden belsőszervet eltávolítottak, különböző anyagokkal kitömték az így keletkezett üregeket, és intenzív balzsamozásnak vetették alá a maradványokat, miközben egy pap imádságokat olvasott fel – ezek után jött a szoros bepólyálás, és végül egy többrétegű szarkofágba helyezték a múmiát.

Kevesen tudják, de nemcsak embereket mumifikáltak annak idején az egyiptomiak, hanem előfordult, hogy különféle állatokat is. Az utókornak megmaradt például pávián, kutya, macska, bika és még víziló múmia is, a látványuk pedig mai szemmel egészen horrorisztikus lehet egyesek számára.

Itt lehet megnézni pár képet egyes állatmúmiákról – de persze csak saját felelősségre:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás