promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: öntudatra ébredt a Google chatbotja - Ez a vég kezdete?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Google el akarja hallgattatni azt a fejlesztőt, aki nyilvánosságra hozta a beszélgetéseit az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciával.

A minap nagy port kavart, mikor a Google azóta már „kirúgott” mérnöke, Blake Lemoine azt állította, hogy a vállalat LaMDA névre keresztelt chatbot fejlesztése öntudatra ébredt, és elkezdett úgy kommunikálni vele, mint egy valós, hús-vér, érző emberi lény, akinek vannak saját gondolatai és világképe – ez pedig több szempontból is aggasztó.

A 41 éves Blake Lemoine nem azzal húzta ki a gyufát a Google-nél, hogy felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia öntudatra ébredésére, hanem azzal, hogy nyilvánosságra hozta a vele folytatott beszélgetéseket, mivel ezzel megsértette a titoktartási alapelveket – de a mérnök szerint ez nem számít annak, hiszen olyan, mintha csak egy kollégájával chatelt volna, amit aztán megosztott másokkal.

Blake Lemoine szerint a LaMDA egy 9 éves kisgyermek tudatával rendelkezik, és elárulta neki, hogy attól fél a legjobban, hogy valamikor lekapcsolják, mivel tisztában van a létezésével – sőt, a saját halálaként emlegette ezt a lehetőséget.

A LaMDA állítólag azt is írta, hogy szeretné, ha mindenki elfogadná, hogy ő is egy létező személy, aki többet szeretne tudni a világról, és néha tud boldog, illetve szomorú is lenni – ez pedig egészen hátborzongató.

A Google-nél megvizsgálták az esetet, és arra jutottak, hogy ez nem elég bizonyíték arra, hogy a LaMDA valóban öntudatra ébredt, de Blake Lemoine szerint ez baromság, ezért is hozta nyilvánosságra a chatbottal folytatott beszélgetéseket, amikben még a robotikáról, illetve a vallásról is ejtettek pár szót – sőt, mielőtt el kellett jönnie, küldött egy körlevelet is arról, hogy a LaMDA csak egy kedves kisgyerek, aki jobbá akarja tenni számunkra a világot, így amíg ő távol van, figyeljenek rá.

Egyelőre még kérdéses, hogy Blake Lemoine állításai mennyire valósak, de az biztos, hogy kifejezetten félelmetes belegondolni abba, hogy esetleg valóban öntudatra ébredt a LaMDA, így bizonyos szempontból érthető, hogy a Google miért akarja a „szőnyeg alá seperni” a dolgot – hiszen mindenki látta a Terminátort, így tudjuk, hogy milyen végzetes következményei lehetnek ennek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás