promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Önjáró robotok segítik a parkolást egy francia reptéren
Borítókép:  stanley-robotics.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyártó, a Stanley Robotics szerint az önvezető kiszolgáló egységek jóval hatékonyabban végzik az autók parkoltatását, mintha azt az emberek maguk oldanák meg.

A francia Stanley Robotics cég néhány éve foglalkozik önvezető robotok fejlesztésével és gyártásával, és az előző héten kezdte meg az első ilyen fejlesztésük próbajellegű hadrendbe állítását a Lyon-Saint-Exupéry repülőtéren.

A rendszer a következőképpen működik. Az utasok egyfajta speciális hangárokba parkolják le a gépkocsijukat, ahol egy ellenőrzésnek vetik alá járműveket, hogy meggyőződjenek a modell paramétereiről. Ezt követően, ha minden rendben van a gépjárművel, a vállalat egyik robotja, az autóért megy és egy targonca-szerű emelő platformmal felemeli, majd egy szabad parkolóhelyre viszi.

A Stanley Robotics szerint ez a módszer sokkal hatékonyabban használja ki parkolóhelyeket, mint maguk az emberek, és ezáltal kétszer annyi gépkocsit tudnak biztonságosan parkoltatni. Ez részben a robotok precíz vezetésének és helykiszámításának köszönhető, illetve a rendszer nyomon tudja követni, hogy az utasok mikor térnek vissza.

Forrás: Engadget


Az utasoknak is sokkal egyszerűbb dolguk van így, mert nyugodt szívvel ott hagyhatják az autójukat a hangárban, és nem nekik kell parkolóhely keresgéléssel tölteni az idejüket. Ezzel időt spórolnak meg, és még időben oda tudnak érni a becsekkoláshoz.

A vállalat egyelőre még nem az egész reptéri parkoló üzemeltetését végzi, hanem nagyjából annak egy hatod részét irányítja a tesztidőszak alatt. Ez 500 parkolóhelyet foglal magában, melyet négy robot szolgál ki, és melynek során naponta akár 200 autót képesek leparkoltatni vagy visszavinni a tulajdonosának.
 

Jelenleg még a vállalat munkatársai felügyelik az önvezető robotok munkáját, de az első tesztidőszak befejeztével már teljesen önállóan végezhetik a dolgukat a gépek, és csak az irányítóközpontból tartják majd szemmel őket.

A szolgáltatás népszerűségét növelendő, hogy a reptéri robotparkoltatás igénybevétele esetén csak 1,80 euróval kell többet fizetni, mintha a hagyományos módszert választanák az emberek, igaz ezek a parkolóhelyek esnek a legtávolabb a termináltól. Az új opciót választva mindössze 54 euróba kerül a parkolás az utasoknak egy hétre, ráadásul, ha egy reptéri dolgozót kérnénk meg a parkolás elvégzésére, úgy 104 eurót kellene fizetnünk.

A Stanley Robotics a közeljövőben a düsseldorfi és a párizsi Charles De Gaulle repülőtereken folytatja rendszerének tesztelését, valamint a londoni Gatwick repülőtéren is szeretné bevezetni még idén a technológiát. A távlati célja pedig, hogy idővel Európa nagy repterein elterjedjen ez a szolgáltatás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás