promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Holdjárót fejleszt a Toyota
Borítókép:  Forrás: Toyota-JAXA
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt a járművet még Bruce Willis is elirányítaná.

Nagy fába vágta a fejszéjét a japán autógyártó. A Toyota szakemberei kitalálták, hogy építenek egy holdjárót, ami 2029-ben embereket visz az égitestre.

Lelőve a spoilert: a képeket látva az jutott eszünkbe, hogy Bruce Willisék hasonló „autóval” mentették meg a Földet az Armageddon című filmben.

A feladat bonyolultságát az adja, hogy a legjobb tudomásunk szerint még senki sem épített ilyen járművet. Azonban az elképzelés az, hogy a holdjáró akár 10 ezer kilométert is meg tudjon tenni. Az emberek pedig egy nyomás alatti kabinban utazva még jobban feltérképezhetik a Holdat.

A Toyota közreadta vázlatos elképzeléseit: a jármű hat méter hosszú, 5,2 méter széles és 3,8 méter magas lesz. Ezekkel a számokkal egy 13 köbméteres belső teret képzelnek el a szakemberek, amit két fő számára terveznek. Ám szükség esetén az oxigén- és energia-ellátás négy ember számára lesz elegendő.

A Japán Űrkutatási Hivatal és a Toyota szakemberei 2018 májusától dolgoznak közösen a terveken. A koncepció szerint a járművet felszerelnék egy felgöngyölhető, ám nagy felületű napelemmel, valamint cserélhető gáztartály-rendszerrel, amelyben az üzemanyagcellák működését biztosító hidrogént és oxigént vinné magával a holdjáró.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás