promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az okos kartelefonról hallottál már?
Borítókép:  wareable.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A cím nem elírás, és nem is a már évek óta elérhető okosóráról van szó, hanem egy koncepció szempontjából teljesen új telefonról a Nubia jóvoltából, amely a beépített hajlított kijelzőnek köszönhetően a csuklónkon hordhatunk és az eddig ismert okosórákkal ellentétben telefonálásra, fotózásra és videózásra is alkalmas lesz.

Az MWC-in is bemutatott Nubia Alpha igazán egyedire sikerült, és bár valószínűleg nem ez lesz az év slágere, mindenképp érdemes odafigyelni rá.

Az általunk eddig ismert okosórákkal ellentétben az Alpha telefonálásra, fotózásra és videózásra is alkalmas lesz, és számos egyéb funkcióval is rendelkezik majd, mint ahogy azt egy mai okostelefontól elvárhatjuk.

Forrás: TheVerge


A készülék ugyan csak egy 4 hüvelykes hajlított OLED kijelzővel van ellátva, mégis nagyobbnak tűnik az ultra széles képaránya miatt. A kijelző felbontása 960x192 képpontos, amely nagyjából 5:1 vagy 45:9 képaránynak felel meg, ha összehasonlítjuk a hagyományos megjelenítőkkel.

A kínai gyártó ígérete szerint a kijelző legalább 100 000-szer hajlítható meg mindenféle károsodás nélkül, miközben csuklónkra helyezzük fel.

Az Alpha képernyője elég széles, ezért csuklón viselve nem láthatjuk teljes egészében. Azonban a készülékre szabott egyedi Android operációs rendszer lehetővé teszi a kijelző és így az alapvető információk görgetését, hogy az bármilyen szögből olvasható legyen.

Az óra operációs rendszerét egyszerűsített ikonmenük sorozatával navigálhatjuk, ahol az ikonok sorokban felülről lefele helyezkednek el. A kijelző balra és jobbra húzással pedig a funkciók szerint csoportosított alkalmazások listáját mozgathatjuk.

Forrás: TheVerge


Néhány fizikai gomb is helyet kapott készülék oldalán, az egyikkel visszajuthatunk a főmenübe, a másik a hangszabályozásért felel.

Az egyik legérdekesebb tulajdonsága a kartelefonnak a gesztusvezérlés, amely lehetővé teszi, hogy ujjunkat néhány centivel a kijelző fölött mozgatva, görgessük az ikonokat és menüpontokat a megfelelő irányba. Természetesen ez a funkció szabadon ki- és bekapcsolható, a kérdés csak az, hogy rossz fényviszonyok mellett is jól működik-e majd.

A szokásos okosóra funkciók is elérhetők természetesen, úgy, mint a különféle fitness beállítások, pulzusmérő, vagy akár mobil fizetés. Telefonálni pedig a beépített hangszórót használva tudunk, vagy Bluetooth fülhallgatón keresztül, amit talán érdemes preferálni, mert elég furcsán néz ki, miközben telefonálás közben a csuklónkhoz beszélünk. Bár akik a Knight Rider sorozat rajongói voltak, és nosztalgiázni szeretnének, azoknak kifejezetten üdítő lehet.

Forrás: Trusted Reviews


A telefon egy 5 megapixeles kamerával van ellátva, amely lehetővé teszi, hogy viszonylag könnyedén készítsünk szelfi képeket, vagy normál fotókat a csuklónk elforgatásával.

Lehetőség van a filmek nézésére is, bár ilyenkor a karunkat egyenes szögben kell tartanunk, ami hosszabb ideig kicsit talán kényelmetlen lehet, ezért ilyenkor érdemes inkább levenni a kezünkről.

SMS és chat üzeneteket is küldhetünk az eszközzel, vagy használhatjuk a kínai üzenetküldő szolgáltatást, a WeChat-et. Mivel azonban az üzenetírás elég nehézkes a kisméretű kijelzőn, így a hangvezérlést érdemes használni ebben az esetben.

Forrás: Youtube


A készüléket egy Qualcomm Snapdragon Wear 2100 chip hajtja meg, és 1 GB RAM-mal, illetve 8 GB-nyi tárhellyel látták el. Az energiaellátásért pedig egy egy 500mAh-es akkumulátor felel, ami folyamatos használat mellett akár két napig is kitarthat egy töltéssel a Nubia állítása szerint.

Az eszköz több verzióban is elérhető lesz majd, többek közt megvásárolhatjuk fekete és arany színben, a hálózati kapcsolat tekintetében pedig két különböző típust is piacra dobnak. Az olcsóbb modell kizárólag Bluetooth kapcsolatot biztosít, amit egy mobiltelefonnal párosíthatunk össze, míg a drágább verzió a Bluetooth mellett eSIM kompatibilis lesz, amivel tulajdonképpen egy önálló okostelefonná válik a Nubia. Tehát ez utóbbit kell megvásárolnunk, amennyiben nem szeretnénk másik telefont is magunkkal hordozni.

Elsőként a Nubia Alpha fekete Bluetooth-os változata lesz kapható Kínában áprilistól, ezt követően jelenik meg USA-ban és Európában 450 eurós áron. Ha eSIM-es verziót szeretnénk vásárolni, akkor nyárig kell várnunk, és a feketéért 550 eurót, míg az arany modellért 650 eurót kell fizetnünk.

Forrás: Trusted Reviews


Az ár, mint láthatjuk, nem horribilis a mai mobiltrendet tekintve. Azonban fel kell tennünk a kérdést, hogy szükségünk van-e ilyen termékre.

Valószínűleg lesznek olyanok, akik praktikusnak találják majd letisztult, kompakt kivitele, és sokoldalúsága miatt, illetve kinézete is eléggé tetszetős lehet sokak számára. Mivel azonban több funkciója is eléggé korlátozott, vagy éppen kényelmetlen kihasználni, így azok nem feltétlenül fogják rá lecserélni mobiltelefonjukat, akik hozzászoktak a jobb kamerához, gyors üzenetíráshoz, vagy akár az egyszerű böngészéshez. Mindazonáltal, ha valaki főként csak az okosóra funkciói miatt szeretné használni, az megtalálja számítását az olcsóbb okosórákban is.

Mindenesetre érdekes koncepció a Nubia új telefonja, és bár valószínűleg egyelőre nem lesz listavezető a mobilpiacon, egy új irányzat kialakulását jelentheti a hajlítható kijelzők tekintetében. A jövőben pedig ki tudja, hogy meddig fejlődik, vagy éppen zsákutcává válik.

Ti mit gondoltok róla?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás