promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utálja a poloskákat? Van megoldás ellenük
Borítókép:  Portfolio
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiderül, hét milliméternél kisebb lyukakon, illetve három milliméternél kisebb vágásokon nem férnek át.

Poloska. Nem, ez nem egy B-kategóriás film címe. Hanem az állat, amely fogja és befészkeli magát a lakásba. Ronda és büdös. Most azonban amerikai, egészen pontosan virginiai kutatók Journal of Economic Entomology című szaklapban közölt írásukban (amelyet a HVG szúrt ki) egy-két szívderítő megfigyelést közöltek.

Készítette egy fadobozt, amelyre réseket vágtak, majd elkezdték növelni a doboz hőmérsékletét. Kiderült, hogy hét milliméternél kisebb lyukakon, illetve három milliméternél kisebb vágásokon nem férnek át.

Szóval, ha van ennél nagyobb rése a lakásán, házán, gyorsan orvosolja, s ezáltal nagyobb lesz az esélye, hogy egy hirtelen pillanatban egy kedves kis poloskával szemez. Vagy kap éppen szívinfarktust.

Egyébként egy tavalyi hír szerint, a Magyar Tudományos Akadémia növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy poloskacsapdán. Élősködők segíthetnek megoldani a mindennapos gondokat. 

„Próbáljuk kideríteni, hogy milyen növényeket preferálnak. Ez azért lényeges, mert van esély arra, hogy az értékesebb növényeink közé olyan, számunkra kevésbé értékes növényeket ültessünk, amelyekre inkább át tudjuk csábítani a poloskákat”

– magyarázza Kontschán Jenő, tudományos főmunkatárs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás