promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2019 legnagyobb szuperholdját láthatjuk kedd este
Borítókép:  her etiquette
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A napnyugtát követő 20 perc során a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd az év legnagyobb Holdja, különösen szép látványt nyújtva. A februári telihold önmagában is ritkaság, hiszen csupán 19 évente fordul elő. Hát még a szuperhold. 

Idén a legnagyobb és leglátványosabb szuperholdját ma, vagyis kedd este figyelhetjük meg – ezt a CNN-re hivatkozó Sokszínű Vidék honlapjáról is megtudhatjuk. Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebbnek és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.

Mint a magyar portál írja,

szuperholdnak nevezzük, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be,

mert ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben.

A szuperholdhoz két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:

  1. Legyen telihold.
  2. A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz. 

A telihold önmagában is ritka látvány ebben a rövid hónapban, csupán 19 évente fordul elő februárban. Januárban és márciusban ugyanis általában kettő is van belőle. 

A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják a magyar portál szerint.

Évszázadokkal ezelőtt a különböző hónapokban megjelenő teliholdaknak más és más nevet adtak, amelyekkel az adott évszak sajátosságaira reflektáltak. A hóhold kifejezést az amerikaiak és az európaiak találták ki, mert jellemzően februárban voltak a nagy havazások mindkét kontinensen. A mostani teliholdat csontholdnak is nevezik a téli élelmiszerhiányra utalva.

Magyarországon a Hold ma este még a napnyugta előtt pár perccel felkel,

a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, ez azt is jelenti, hogy magát a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk – írja a portál a National Geographicra hivatkozva. A napnyugtát követő körülbelül 20 perc során viszont a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd, különösen szép látványt nyújtva.

Egy friss video szerint Amszterdam felett döbbenetes látványt nyújtott a még nem teljesen teli-, de már így is szuperhold. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás