promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magunk idézzük elő a gyerek genetikai betegségét, ha nem tesszük le a cigit
Borítókép:  betegszoba.hu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Merevedési zavarok, a spermium számának csökkenése, minőségének romlása, genetikai rendellenességek, érszűkítő hatás. Ezekre a káros következményekre gondoljon, amikor beleszippant a következő cigibe!

A napidoktor.hu-n rendszeresen jelennek meg hiteles javaslatok különböző egészségügyi problémákra. Hitelességük abból fakad, hogy orvosok adják őket. Ezúttal Ratkó Tünde szülésznő osztotta meg gondolatait a dohányzás rossz, a genetikát is érintő hatásairól.

A doktornő azt írja, a dohányzással az ember egyfelől a saját egészségét rombolja, hisz köztudott a cigarettázás érszűkítő hatása. A férfiaknál ez merevedési problémát okoz, és roncsolja a spermiumok minőségét, illetve csökkenti a spermiumok számát. Mindkettő veszélyes lehet, ha az ember később szeretne gyermeket nemzeni.

Korábban itt a Promotions-ön írtunk arról, hogy

az elmúlt évtizedekben globálisan vészes csökkenésnek indult a férfiak testében a spermiumok száma,

ezenfelül pedig az örökítőanyag minősége is folyamatosa romlik, ez pedig egyre gyakoribbá teszi a meddőséget náluk. Ezt egy kutatás jórészt a rossz táplálkozásnak tudja be, de ahogy Ratkó Tünde is írja, különböző felmérések szerint a dohányzás és a stressz legalább ilyen mértékben felelős a károkozásért. A cigarettázás 15-20 százalékkal is csökkentheti a spermák számát.

„Ha a dohányos édesapa mégis célba juttatja katonáit, akkor sincsen nyert ügye. A dohányzás ugyanis – mint azt írtuk – hatással van a sperma minőségére is. Sok esetben a spermiumok életben maradnak ugyan, és a mozgásuk is megfelelő, vagyis a megtermékenyítés is létrejöhet. Azonban a dohányzás károsíthatja a spermiumban található DNS láncot, ezzel pedig megnöveli mind a vetélés, mind a koraszülés, mind pedig a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűségét” – teszi hozzá Ratkó Tünde. Vagyis ha nem tesszük le a cigarettát a gyermek tervezése előtt időben, azt kockáztatjuk, hogy a csemeténk genetikai problémákkal jöhet világra. Akinek ez nem elegendő motiváció a cigi lerakására, azzal érdemes leülni, s mélyen elbeszélgetni.

Gyermekvállalás előtt figyelembe kell venni azt is, hogy a nikotin sok esetben rendkívül lassan ürül ki az ember szervezetéből, sokszor évekre van szükség ehhez.

Ennek az az oka, hogy sok káros anyag, így a nikotin is a zsírban raktározódik el, vagyis mozgás hatására újra felszabadul. Mindenképpen érdemes azonban legalább három hónappal a baba tervezése előtt letenni a cigit az édesapának, hiszen a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata 74 nap körül van, vagyis így egészségesebb spermákra tehet szert.

Nem csak a dohányzás, hanem a stressz, a mozgáshiány és a mindennapos rohanás is károsan hat ránk, és sajnos a termékenységünkre is. Ma már szinte nincs is olyan kismama, aki ne szedne valamilyen várandósvitamint, de egyre többen ismerik fel a szükségességét annak is, hogy a férfiak szervezetét is támogassák a megfelelő készítménnyel.

Esetükben is komplex összetételű termékkel érdemes próbálkozni. Hiába olvassuk, hogy egy – egy anyag mennyire eredményes a spermaképzés serkentésében, egyedül rendszerint nem olyan hatásosak.

Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, és a komplex készítmény az egész folyamat támogatására alkalmas. Fontos továbbá az is, hogy az anyagok milyen kötési formában vannak jelen. Ennek a felszívás, hasznosítás oldaláról van jelentősége. Egy biológiailag aktív, szerves formájú anyag (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása akár 80 százalékkal is jobb lehet, szemben egy biológiailag inaktív kötési formával (pl: kalcium-karbonát).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás