promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme a ház, ahol az esővízzel húzzuk le a wc-t, s napelemmel fűtünk
Borítókép:  noahhouse.hu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Noah-ház magyar fejlesztésű, s nincs rezsije. Talajcsavarokon áll, költözéskor az egész épület vihető máshova.

Elkészült a sorozatgyártásban készülő Noah Ház első, 137 m²-es, 50 m² teraszos változata, jelenleg pedig 100+40, illetve a 160+60-as változat gyártmányfejlesztésén dolgozik a cég – írja cikkében a roadster.hu. Európában már bejegyezték a szabadalmat, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kínában pedig folyamatban van a visszaigazolása.

De miről is beszélünk pontosan, mi ez a Noah ház? Egy olyan, bármikor arrébb költöztethető családi ház, melynek célja, hogy ne hagyjon ökológiai lábnyomot a természetben.

A ház tervezője, Blaskovich Ákos az Energiaoldal-nak arról mesélt, hogy épp a Csendes-óceánon hajózott, amikor megálmodta az épületet. Egy olyan hajón utazott, melyen napelem biztosította az energiát, s akkumulátor tárolta. Az ivóvizet az óceánból nyerte. Tettszett neki ez a totális újrahasznosítás, s hazaérve kereste a házat, mely hasonló módon működik, de nem találta. Így ő tervezete meg.

Levédette az ötelet, melynek elemei már léteztek korábban, de külön-külön, nem egyetlen épületben egyszerre működve. A Noah-házban napelem termeli az energiát, az eltárolt esővíz biztosítja a vizet a mosáshoz, iváshoz, fürdéshez akár fél évig is.

A wc-t az úgynevezett szürkevízből lehet öblíteni, vagyis a mosdó, a zuhanyzó és a mosógép által már felhasznált vizet újra tisztítják, és ezt vezetik vissza a vécék tartályaiba.

Közművekhez is lehet csatlakoztatni igény esetén. Úgynevezett talajcsavarokon (3,5 métereseken) áll az építmény, így bármikor arrébb lehet költöztetni, s építési törmeléket sem hagy maga után.

A házat háromféle méretben lehet megrendelni a gyártótól, a belső falakat áthelyezni nem lehet, de a szobák funkciója változtatható.

A falak speciális szigetelőanyagot kaptak, sóval, különböző adalékanyagokkal összekevertek ledarált cellulóz-hulladékot, ami éghetetlen, és a só révén távol tartja az egereket, bogarakat. Ráadásul a cellulóz nyáron magába szívja, télen kiadja a nevességet, így megelőzi a penészesedést.

A Noah 1.3-as házat kulcsrakészen, bútorok nélkül bruttó 68,5 millió forintért lehet megvásárolni. Ezen a 137 m²-en három hálószoba, két fürdő, nappali, konyha, dolgozószoba és mosókonyha fér el. És persze ott van még a tavasztól őszig a ház kiterjesztéseként működő terasz is.

A házakat Magyarországon építik meg, s egész Európában terveznek forgalmazni.

A béta verzió fotóit, a házak pontos felépítését, adatait, egyéb részleteket a noahhouse.hu-n lehet megtalálni. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás