promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar zseni átverte az emberiség legnagyobb koponyáit, a világ csak tátott szájjal nézett
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mindennapi mutatvány volt, a trükk csak később derült ki.

A világon számtalan találmány kötődik híres magyarokhoz, akik ezzel csúcsteljesítményükkel beírták magukat az emberiség krónikájának legfontosabb lapjaira is. Világhírnévre tettek szert, mivel gondolkodásukkal, leleményességükkel és gyakorlatias attitűdükkel megelőzték saját korukat, elindítottak valamit, sőt, a forradalom kezdőlépéseit adták meg.

Kempelen farkas olyan gépet épített, amely legyőzte többek között a franciák zseniális hadvezérét, majd császárát, aki legyőzte majdnem egész Európát, azaz Napóleont, és ez a szerkezet legyőzte Benjamin Franklint is, aki zsenialitásáról híres volt a világ minden táján. A Török, a híres sakkozógép megalkotója csak később lepleződött le, hogy nem feltétlenül úgy működött a gép, ahogy azt korábban sokan gondolták.

A találmány ennek ellenére forradalmi lett, inspirálta kortársait is, sőt, az utánuk következő nemzedékeket is.

Kempelen Farkas 1734-ben született Pozsonyban. Imádta a fizikát, a matematikát, de szerette a jogot és még a rézmetszésben is érdekelt volt. Később manufaktúrát alapított, majd sorra mutatta be tanulmányait. Megalkott többek között egy beszélőgépet is, amely a gőz elvén működött. Gőzturbinát tervezett, sőt, még részt vett művészként a budai palota felújításában is.

Korának ragyogó elméje volt, egy igazi polihisztor.

A leghíresebb találmánya a Török volt mégis, amely tényleg fogaskerekekkel működött belül, csakhogy nem sakkautomata volt, nem egy gép játszott az ellenfelekkel, nem tudott gondolkodni az em, hanem egy ember rejtőzött a gép belsejében, a zseniális átverés pedig évtizedekig rejtve maradt a világ előtt.

Csupán akkor lepleződött le, amikor felfedte az egyik tulaja, az utolsó tulaja még a 19. század közepén, tehát jóval a magyar zseni halála után.

Íme egy sor elképesztő magyar találmány, amelyek létezéséről lehet, hogy nem is tudtál, köztük van a híres sakkozógép, a Török is:

(Forrás: Rubikon, 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás