promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A dél-afrikai Mátyás király éktelen haragra gerjedt a helyi MÁV miatt
Borítókép:  Az elnök az út elején még felettébb vidámnak tűnt (Fotó: thesouthafrican.com)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök élete egyik legzaklatottabb utazásán van túl. Egy háromnegyed órás, politikai célzatú utazásból háromórás rémálom lett. Egy riporteri kérdésre azt mondta, súlyos krízissel küzd országa, s ha a vasúttásaság nem lép gyorsan, fejek fognak hullani.

Cyril Ramaphosa az öltönyt ledobva melegítőben szállt vonatra, de egy életre megbánta. Dél-Afrika 66 éves elnöke Gauteng államban váltott jegyet az egyik járatra, a célja az akcióval volt, hogy az Afrikai Nemzeti Kongresszus közelgő választása előtt begyűjtsön pár szavazatot. Nem volt túl jó ötlet.

Az elnök ugyanis egy ideig derülten élvezte a közös utazást honfitársaival a szűkös kocsikban, majd egyre lankadva, végül apátiába süllyedve töltötte a mintegy háromórás vonatutat, melynek eredetileg 45 percig kellett volna tartania. Utóbb kiderült a szerelvény azért toporgott egy helyben, mert az előtte haladó vonat mozdonyvezetőjét valaki fejbe dobta egy kővel, s megsérült.

A helyi televízió riportere akkor lépett oda az elnökhöz a vonaton, amikor az már beletörődött a sorsába.

„Elég magas a frusztráció szintje, de az emberek mégis nagyon türelmesek. Látva ezt az egészet, úgy érzem, most már tudjuk, hogy akcióba kell lépni az emberek érdekében. Oda kell figyelnünk erre a problémára, hiszen az emberek nem jutnak el a munkahelyükre, vagy éppen nem jutnak el odáig, hogy munkát keressenek, ugyanis ha egyszer használják ezt a közlekedési formát, elmegy tőle a kedvük”

– fejtegette, s hozzátette, egy igen fontos, állami vezetőkkel szervezett megbeszélést valószínűleg le fog késni az ácsorgás miatt.

„Hogy van-e nemzeti krízis? Az elektromos hálózat nem működik normálisan, az emberek nem kapják meg időben az alapvető szolgáltatásokat. Igen, az ország krízishelyzettel küzd”

– rögzítette.

Aztán amikor leszállt a vonatról, a BBC tudósítása szerint azt mondta, „ez elfogadhatatlan”, s kijelentette, ha az állami vasúttársaság vezetése nem tesz sürgősen a helyzet javítása érdekében, akkor fejek fognak hullani.

Dél-Afrikában milliók mindennapjait mérgezik meg a folyamatos vonatkésések. Sokan vasúton járnak dolgozni, de a sűrű késések miatt rendre elveszítik a munkahelyüket. Az egyre növekvő feszültség olykor kirobban, s előfordul, hogy az utasok egyszerűen felgyújtanak egy szerelvényt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás