promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Holland belharc megy a Forma-1-es versenyhelyszínért
Borítókép:  nrc.nl
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Zandvoort és Assen bokszol a futamért úgy, hogy kormányzati támogatásuk sincs.

A hollandok nagyban játszanak, két versenyhelyszín is szívesen megrendezné 2020-tól a holland Grand Prix-t, most épp a „lobbi” fázisban vannak. Ugyanis még az sem dőlt el hivatalosan, hogy lesz Holland Nagydíj.

1985-ig rendeztek F1-es futamot a Németalföldön, azóta nem. Viszont a motorsport.com most arról ír, hogy a zandvoorti és az asseni versenypálya is óriási erőket mozgósít, hogy engedélyt kapjon. Érthető az igyekezetük, mindenki ki akarja a szippantani Max Verstappen irgalmatlan népszerűségéből, amit csak lehet. Annak ellenére nyomakodnak a hollandok, hogy az egészségügyért és sportért felelős miniszter ezen a héten hivatalosan is jelezte, a kormány nem kíván sem garanciát, sem pénzt adni a futam megrendezéséhez.

Így nyomult Alain Prost Zandvoortban 1983-ban: 

Zandvoort Assenhez képest annyiban előrébb jár, hogy a portál szerint szándéknyilatkozatot kötött az F1 versenyszervezőivel egy esetleges 2020-as rendezésről.

A Forma-1 kereskedelmi igazgatója, Sean Bratches kifejezetten támogatná, hogy az országba vigyenek egy futamot jövőre, Charles Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója tavaly már végig is járta a két kandidáló helyszínt. Assenben igazából csak átalakításokat kellene végezni a pályán, hogy a helyszín besorolása megkapja az 1-es fokozatot. Itt jelenleg MotoGP, DTM és Superbike versenyeket is tartanak. Zandvoortnak pedig leginkább némi tőkeinjekció hiányzik az 1-es minősítéshez, meg egy csinos média központ. Ahhoz, hogy bekerüljön az F1 naptárába valamelyik pálya, mintegy 20 millió euróra van szükség.

Az asseni pálya motorverseny idején (Fotó: vitalmx.com)


Zandvoortnak vagy Assennek március 31-ig maradt ideje, hogy meggyőzze a döntnököket, hogy ők lennének az ideális helyszín. Akkorra kell aláírt F1-es szerződéssel rendelkeznie a jövő évi újonc helyszínnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás