promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló számok érkeztek: ennyivel drágul meg nálunk az üzemanyag
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kiderült, hogy az adóemelés miatt milyen drasztikusan drágulhat meg hamarosan az üzemanyag.

Az Országgyűlés megszavazta az üzemanyagok jövedéki adóemelését, amit azért tartottak szükségesnek, mert egy uniós kötelezettségszegési eljárást kockáztatnának azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg ezt az adófajtát.

Mit is jelent az adóemelés a gyakorlatban?

  • A benzin esetében, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alatt marad, akkor 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó;
  • a gázolajnál pedig 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

Miután a kormány megszavazta az adóemelést, a GKI kiszámolta, hogy mekkora drágulás várható majd emiatt a hazai benzinkutakon. Az árváltozás igen jelentős, kétszámjegyű lesz, amivel az RTL Híradója is foglalkozott kedden.

Jelenleg a benzin literára átlagosan 574 forint, míg a gázolajé 561 forint a töltőállomásokon - ez nagyjából 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor még árstop volt az üzemanyagokra. A GKI előrejelzése szerint már idén ősszel jócskán megugorhatnak az árak, 600 felett lehet majd az olaj ára a gyengülő forint miatt.

Ezt a számot 2024-ben a jövedéki adó dobhatja még feljebb: akkor már akár 650 forintba is kerülhet majd egy liter benzin.

Bár a GKI szerint nem kizárt, hogy decemberre 10 százalék alá tud csökkenni az infláció Magyarországon, de 2024 első hónapjaiban ez ismét kétszámjegyűbe mehet vissza az üzemanyagdrágulás miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás