promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Izgalmas légköri jelenséget figyeltek meg Miskolc felett
Borítókép:  Facebook/OMSZ
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldala két szépséges fotóval lepte meg kedvelőit. Az egyiken egy melléknapnak tűnő légköri jelenség látható Miskolc felett, a másikon egy Lengyelországban fotózott patkóörvény, ami felettébb ritka látvány.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön két szép fotót tett közzé az oldalán, két természeti jelenségről. Az első képen, melyet fent láttok, az úgynevezett halo-jelenség figyelhető meg, Miskolcon kapták le a minap a szivárványszínű kört a Nap körül. Bár a földi halandó a halvány körív láttán nem esik hasra, ez a meteorológiában figyelemre méltó látvány.  

A halo-jelenség egy olyan légköri képződmény, melynek során a fátyolfelhőkben lévő jégkristályokról visszaverődnek vagy megtörnek rajtuk a fénysugarak, ez változtos, látványos formákat ölt. Ezek pár másodpercig vagy akár órákon át is megfigyelhetőek.

Vannak azért jóval látványosabb halok is, íme egy példa: 

(Fotó: talkingaboutprojects.com)


A Wikipédia alapján a miskolci képen látható halo vagy egy sűrűn előforduló, úgynevezett melléknap vagy ritkább esetben látható melléknap-kör.

A másik, Lengyelországban lőtt képről az OMSZ röviden azt írja, hogy egy örvény.


Megpróbáltam utánaolvasni, hogy ez pontosan mi lehet, aztán amikor egy neten található, a troposzférikus poláris örvényekről szóló szakdogába beleolvastam, hamar rájöttem, hogy tévúton járok. Az idokep.hu egy 2013-as írásában rejtőzhet a megfejtés, mely szerint ez egy patkóörvény, ami igen ritkán kialakuló, mindössze pár percig látható jelenség.

A magasban a különböző szinteken található légrétegekben különböző irányú és erősségű szelek fújnak, ezt nevezzük vertikális szélnyírásnak. Ezekbe a vertikális szélnyírású mezőkbe ütköznek bele a talajról – a besugárzás hatására kialakuló – feláramlások, az úgynevezett termikek. A feláramlás a szélnyírásos légréteget elérve horizontális örvénylésre kényszeríti a levegőt, majd pedig tovább emelkedik, és ezen folyamat útján jön létre a feje tetejére állított U forma (azaz a patkó). Ha ezen a szinten elegendő nedvesség található a levegőben, akkor az kondenzálódik, azaz vékonyka felhőív formájában láthatóvá válik az örvény.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás