promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pom-Pom rákerül a forintra
Borítókép:  Youtube
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az MNB-nek kirajzolódtak az emlékérem-tervei 2020-ra: Ulászló aranyforintja, a meteorológiai szolgálat alapításának 150. évfordulója mellett az Európa-bajnokság és az olimpia is a témák közé került, s úgyszintén Csukás István népszerű Pom-pomja.

A Magyar Nemzeti Bank év elején szokott döntést hozni a következő évi emlékérem kibocsátásról. A 2020-as forgatókönyv készítése a múlt héten indult és a jegybank március 14-ig várja az ötleteket, véleményeket levélben vagy e-mailben, valamint hamarosan az MNB honlapján szavazni is lehet majd a jelöltekre.

A napi.hu úgy tudja, már vannak konkrét tervek is. Várhatóan készül emlékérme a többi között I. Ulászló (1440-1444) aranyforintja emlékére, az Országos Meteorológiai Szolgálat megalapításának 150. évfordulója alkalmából, valamint a 2020-as tokiói olimpiáról is. A jövő évi XVI. labdarúgó Európa-bajnokság tiszteletére is kibocsát emlékérmét az MNB. 2020-ban a labdarúgó Eb-k során először nem egy rendező ország szervezi a tornát, hanem 13 európai város – köztük Budapest – ad otthont a mérkőzéseknek.

A tervek szerint egy új emlékérme-sorozatot is indít a jegybank 2020-ban, amely a klasszikus magyar meséket mutatja be. A sorozat első tagja a Pom Pom meséi című televíziós rajzfilmsorozatot idézi. A Pom pom meséit Csukás István írta, Dargay Attila rendezte, különlegessége pedig a Sajdik Ferenc rajzaira jellemző szürreális képi világ, és a történetek véletlenszerűsége, álomszerű logikát követő jellege. A kétévados mesesorozat első epizódját 39 évvel ezelőtt, 1980-ban vetítette a televízió.

A jegybank ezenfelül 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából a debreceni Déri Múzeumban. Az előoldal központi motívumaként Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének érmére adaptált részlete jelenik meg, amely Jézus szenvedéstörténetét feldolgozó műveinek, a Krisztus-trilógiának első darabjaként 1881-ben készült el. A tematikai oldal központi motívumát a festőművész 1896-os önarcképe ihlette. Az emlékpénzeket Kereszthury Gábor tervezte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás