promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin kirúgott 8 tábornokot, és berágott a kémelhárításra is, amely nem merte elmondani az igazságot Ukrajnáról
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A támadók taktikát váltottak, ostromháborúban akarják megtörni az ellenséget.

Villámháborúnak tervezték az Ukrajna elleni inváziót az oroszok, de aztán a támadás lelassult, néhol el is akadt, ezért várható volt, hogy ennek meglesznek a következményei az orosz hadseregen belül is.

Ukrán értesülések szerint kirúgtak mintegy 8 tábornokot, amiért nem teljesítették a feladatukat. Ez eléggé homályos megfogalmazás, és állítólag Putyin elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elkövetett baklövései miatt is végtelenül dühös.

Moszkva nyilvánvalóan azzal kalkulált, hogy egy látványos haderő-felvonulással az ukránok megfélemlíthetők, és a hadseregük leszerelhető. Ez nem következett be, ezért most menet közben kell taktikát változtatniuk.

Az FSZB hibája szintén az volt, hogy Ukrajnát gyengének mutatta be, ráadásul a feltételezett „neonáci csoportoknak” sincs nyomuk, pedig Oroszország egyik alapvető indoka éppen az volt a támadás megindításakor, hogy tőlük szeretnék megtisztítani nyugati szomszédjukat.

„Az FSZB irányítói túl kockázatosnak tartják, hogy olyat mondjanak Putyinnak, amit az nem szeretne hallani, ezért kozmetikázzák az információkat. Ez valahol a szolgálat ezredesi és tábornoki szintje között történik meg”

– közölte egy biztonságpolitikai szakértő. Ha ez valóban így van, akkor az orosz elnök megérkezett a néhai Sztálin szintjére, akinek diktátorként szintén nem volt tanácsos ellentmondani.

Putyin katonái a sebészi pontosságú villámháború helyett már két hete „vacakolnak” Ukrajnában, és nem mellesleg óriási emberveszteségeket könyvelhetnek el. A hazai közvélemény számára sem megnyugtató, hogy már 12 ezer elesett harcosról szólnak a hírek.

„Megváltoztatták az irányítást. Körülbelül 8 tábornokot elmozdítottak, mivel nem teljesítették a feladatukat. Most újakat neveztek ki helyettük. Pontosan értjük, mi folyik az Orosz Föderációban, és azt kell mondjuk, hogy kétségbe vannak esve”

– árulta egy ukrán hivatalos személy. A tábornokcsere egyébként nem feltétlenül jó hír, hiszen mindez azt is jelentheti, hogy Putyin olyan katonai vezetőket nevezett ki, akik még inkább elkötelezettek mellette, és vakon teljesítik a parancsait.

A háború tehát még nincs lefutva, egyértelműen látszik, hogy az oroszok nem hajlandók presztízsveszteséggel kiszállni belőle. Átálltak egyfajta ostromháborúra, amelyben lépésről lépésre próbálják megtörni az ellenséget.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás