promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezreket kényeztet új munkájával a Barátok közt egykori sztárja
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár a Barátok közt befejezésével lezárult egy hosszú korszak a magyar televíziózás történetében, a színészek számára nem állt meg az élet, és ha más formában is, de kellő lendülettel folytatják a pályájukat. A sorozat Epres Adélját megformáló Papp Barbara új műfajban jelentkezik.

Magyarországon is egyre szélesebb közönséghez jut el a 20-as évek új nagy technológiájának ígérkező jelenség, az úgynevezett streaming, amelynek köszönhetően online tartalmat gyártó személyek és cégek élő műsorokat tarthatnak különböző internetes platformokon. Ez az elmúlt évtized végén egyre inkább teret hódító műfaj várhatóan az elkövetkező években éli majd a virágkorát. Barbarához hasonlóan világszerte rengeteg amatőr és profi előadóművész dönt úgy, hogy pályáját a streaming irányába tereli.

De mi is pontosan ez az új műfaj, és miért gondolják azt sokan, hogy ez a televíziózás új dimenziója?

A streamelés lényege, hogy az adott művészek saját független élő műsorokat indíthatnak, a nézőik pedig aktívan részt vehetnek az adásban azáltal, hogy chat formájában hozzászólnak a tartalomhoz. Az előadóművész azonnal reagálhat a hozzászólásokra, így interaktív kapcsolat alakul ki az alkotó és a befogadó között: magyarán a határok, amelyek a televíziózás vagy akár a videómegosztás során még fennálltak, mára már elmosódni látszanak; a kommunikációs csatorna két oldaláról bárki átnyúlhat, és „megérintheti” a másik felet. Ezért is örvend akkora népszerűségnek a streaming.

Az adások közvetítéséhez többféle platform áll a művészek rendelkezésére. Mára már a YouTube-on is indíthatunk élő műsort, de a legnépszerűbb felületet a Twitch nevű oldal biztosítja. Ez utóbbi oldalon Barbarát máris közel ötezren követik, ezzel az egyik leggyorsabban fejlődő magyar Twitch-csatornával büszkélkedhet.

Milyen élő adásokban lehet részünk, ha követni kezdjük Barbara munkáit?

A Barbara által közvetített tartalmat röviden négy betűvel lehet jelölni: ASMR. A 2000-es évek környékén született olvasók számára bizonyára azonnal beugrik, mit is takar ez a mozaikszó: Autonomous Sensory Meridian Response. Magyarra ezt nagyjából úgy lehetne fordítani, mint „Autonóm Érzékszervi-Meridián Válasz”. És hogy ez mit is jelent pontosan, arra Barbara szavainál keresve sem találnánk jobbat:

„Tapasztalataimat összevetve úgy tudnám röviden összefoglalni a lényegét, hogy az ASMR a füleinken keresztül képes ellazítani a folyton pörgő agysejtjeinket, amire az arra fogékonyak bőrön érezhető bizsergéssel, zsibbadással válaszolnak”

Az ASMR tudományos körökben is egyre inkább előtérbe kerül. A PeerJ Journal 2015-ös kutatása alapján az ASMR-t egy olyan érzékszervi jelenségként aposztrofálhatjuk, amelyet elsősorban a fejbőrön és a nyak hátulján jelentkező bizsergő élményként lehet leírni. Ez az élmény sokakban erőteljes nyugtató hatást vált ki, így nem meglepő, hogy miért gyűjt magának napról-napra egyre több követőt a műfaj: korunk rohanó világában, kiváltképp a pandémia okozta globális stresszben, amely rátelepszik a mindennapjainkra, szükségünk van az efféle közérzetjavító, relaxációs formákra, hogy megőrizhessük testi, lelki és mentális egészségünket.

Hazánkban ennek a műfajnak a legismertebb és legkedveltebb képviselője alighanem Barbara, aki páratlan tehetséggel, hozzáértéssel és odaadással igyekszik megteremteni követői számára a nyugalom oázisát.

Kiknek ajánljuk?

Bárkinek, aki úgy érzi, mentális kikapcsolódásra, lelki nyugalom-fürdőre van szüksége a mindennapok sodrásában. Az esti adások alatt Barbara suttogó hangja garantáltan kiemeli az embert a megszokott mentális zajból, így regeneratív, meditatív élményben lehet részünk, amelyet egy mélyen pihentető alvás követ: egy-egy adás után frissen ébredhetünk, készen az új napra.

A Barbara által „audiovizuális sörömpölés”-nek is nevezett műfaj, ha nem is lehet teljes egészében a kulcsa egy kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életnek, mindenképp hozzásegíthet, hogy időről-időre kisöpörjük az elménket borító homokszemeket, és ezáltal tiszta tudattal vágjunk neki a mindennapok örökös körforgásának.

A https://www.twitch.tv/barbara_asmr linken lehet csatlakozni Barbara egyre növekvő csatornájához, amely garancia arra, hogy a fentebb leírt élményt a saját bőrünkön is megtapasztaljuk esténként. Ezek után pedig nem marad más hátra, mint ahogy Barbara írja:

„Fülest fel, szemet le, és a lélek megpihen!”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás